Maatalouskoneet

Maanviljelyssä tarvitaan monenlaisia koneita. Tarvittavat laitteet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, koska maanviljelyssä maatyöläisten tehtävät vaihtelevat aina vuodenajan mukaan. Maanviljelijän ammatti elää vuodenaikojen mukaan, eikä maanviljelijä juuri voi kesällä lomailla muiden kansalaisten tapaan.

Maatilan pelto

Vuosi alkaa kevätkylvöstä

Maanviljelijän vuosia alkaa keväällä kylvökaudella. Tällöin pelto pitää ensin kyntää auralla, jonka avulla maahan saadaan muokattua siemenille otollisia vakoja ja käännettyä viiluja. Ennen auraa vetivät esimerkiksi hevoset tai lehmät, mutta nykyään kyntöaura kytketään traktorin perään. Traktori onkin monessa asiassa maanviljelijälle täysin ehdoton työkalu.

Auraamisen jälkeen maa äestetään. Äkeiden avulla kynnetty maa saadaan pehmitettyä ja hienonnettua. Joskus myös joutomaata äestetään, jotta rikkaruohojen kasvua alueella saataisiin hillittyä. Myös äes valjastetaan traktorin perään, mutta äes on vanha keksintö, joka on vain kehittynyt hurjasti vuosikymmenten aikana. Äkeitä on kuitenkin käytetty jo 1100-luvulla. Muita keväällä käytettäviä maatalouskoneita ovat jyrsimet, jyrät ja lannoittimet.

Niittokone on kesän koneista tärkein

Kesällä alkavat heinätyöt. Niittokone on kesällä tarvittavista maatalouskoneista tärkein. Se on tarkoitettu heinän tai rehun leikkaamiseen. Ne ovat ikään kuin isompi versio ruohonleikkureista, sillä erotuksella, että ne pystyvät leikkaamaan paljon pitempiä korsia. Niittokoneita on sekä työnnettäviä että traktorivetoisia. Traktorivetoisista niittokoneista käytetään myös nimeä niittomurskain, ja niissä leikattua massaa voidaan eriasteisesti murskata. Perinteisissä niittokoneissa leikattu massa säilyy ehjänä.

Pöyhimellä leikattu heinä saadaan rakennettua ilmaviksi kasoiksi, jotka kuivuvat nopeammin kuin tiiviimpi leikkuumassa. Heinän seiväskuivatuksessa hyvänä apuna on seiväskaira. Seiväskaira on myös oiva apuväline aidantolppien pystytyksessä.

Yksi tärkeimmistä kesäajanmaatalouskoneista on vielä nostettava esiin ennen syysajan maatalouskoneisiin siirtymistä. Paalain on nimittäin lähes korvaamaton apu maanviljelyssä. Paalain on traktorikäyttöinen kapistus, joka puristaa leikatun massan kiinteäksi, mikä mahdollistaa sen säilyttämisen pienessäkin tilassa. Paalaimia on monia eri tyyppisiä, kuten pienkanttipaalaimia, pyöröpaalaimia ja suurpaalaimia.

Syystöissä tarvitaan leikkuupuimuria

Myös syystöihin tarvitaan maataloissa paljon erilaisia vekottimia. Syksyn työvälineistä erittäin tärkeä on leikkuupuimuri. Leikkuupuimurilla korjataan vilja ja erotellaan sadosta jyvät. Leikkuupuimuri soveltuu viljakasvien lisäksi myös monien muiden ruokakasvien talteen keräämiseen. Ensimmäiset leikkuupuimurit nähtiin jo 1700-luvulla, joten mistään uudesta keksinnöstä ei ole kyse. Ennen tätä viljan korjuu olikin hyvin aikaa vievää puuhaa.

Kultivaattorillekin tulee töitä syysaikaan. Tämä hauskan kuuloinen laite on varsin raskasrakenteinen maanmuokkaukseen tarkoitettu laite. Se ei kuitenkaan ole aivan yhtä järeä kuin myös kevään lisäksi syksyllä käytössä oleva kyntöaura. Auran lisäksi kevättyökaluista myös äkeet ovat tarpeen myös talvea kohti käytäessä. Muita maatalousvälineitä, joita käytetään syksyisin, ovat muuan muassa lietevaunut. Lietevaunujen sisältö on lähinnä eläinten lantaa ja virtsaa, joita käytetään lannoitukseen. Vaikka tämä kuulostaa ällöttävältä, tekee lietteen levittäminen pellolle ihmeitä maaperälle. Myös kuivalannanlevitevaunuja löytyy.

Talvella hiljaisempaa

Talvisin viljelymaat lepäävät, joten maatalouskoneitakin tarvitaan vähemmän. Oikeastaan pitkälle pötkii jo, jos talvella on käytössä lumilinko, hiekoitin ja mahdollisesti lumiaura. Ympäri vuoden käytössä on hyvä olla ainakin siirtotyökaluna kätevä kurotin, etukuormain, takalana ja viljavaunu.

Näiden lisäksi on olemassa vielä monia muitakin maatalouskoneita, joten jos aivan jokaisen mahdollisen laitteen aikoo hankkia maanviljelyä varten, on ostoslista pitkä. Alkukustannukset eivät olekaan mitään halpoja, kun alkaa pyörittää maatilaa tai varusteistoa pitää uusia. Tämän vuoksi monesti maatalouslaitteita ostetaankin käytettynä. Maatalouskoneita voi myös vuokrata, jos tarve laitteelle on vain lyhytaikainen.

Maanviljelijän elämä ei ole aina helppoa, sillä työajat ovat usein pitkiä, eikä lomaa satoaikana vietetä. Myös maatilan pyörittämiseen tarvittava koneisto ei ole ilmaista. Sen vuoksi täytyykin kunnioita tätä työteliästä kansanosaa, joka tuottaa meille syötäväksi herkullista suomalaista lähiruokaa.